Wat 26 dagen in een ashram met je doet


‘Wauw, wat een mooie omgeving en wat een rust!’ Dat waren de eerste indrukken van de plek waar ik een maand zou verblijven: een ashram in de buurt van Khajuraho. Een klein plaatsje in het noorden van India. Eindelijk ging ik doen wat ik al een aantal jaren wilde: een yoga opleiding volgen in India, het land waar yoga vandaan komt. Ik had de verwachting dat ik in die maand veel tijd zou hebben voor mezelf, tot mooie inzichten en verdiepingen ging komen en vooral ook veel plezier ging hebben. Inmiddels weet ik uit ervaring dat als je verwachtingen hebt er een kans bestaat je teleurgesteld wordt of dat het anders loopt dan je had verwacht. Als ik van te voren had geweten hoe die maand zou zijn, dan had ik waarschijnlijk voor een yoga opleiding in Bali gekozen! En toch ben ik super dankbaar voor die maand, omdat het me veel heeft gebracht. Alleen wel op een andere manier dan verwacht.

Een gebrek aan vrijheid

Je moet weten dat ik iemand ben die graag op zichzelf is. Ik hou van mijn eigen ruimte en bepaal het liefst zelf of ik onder de mensen wil zijn of niet. Dus je raad het al. Dan is een ashram niet de meest ideale plek. Een groep van 40 personen nam deel aan de opleiding en ik deelde mijn kamer met iemand anders. We mochten het terrein niet af, alleen op onze vrije dagen, en dat waren er niet veel: 3 in de 26 dagen dat ik daar was. Weg vrijheid. Naast de beperking van vrijheid gold er een strak tijdschema. De dag begon om 6.00 uur met meditatie, gevolgd door ontbijt, how to teach class, lunch, karma yoga (schoonmaken van de yoga hall), filosofieles, asana class, diner, avondprogramma of zelfstudie, thee en om 21.30 uur lichten uit en slapen. Dat was trouwens prima. Ik was meestal zo moe dat ik vaak om 20.30 uur al sliep. Los van het strakke schema waren er nog andere zaken waar ik aan moest wennen: koude douches, zelf je was doen met alleen water en zeep, maar 45 minuten wifi per dag (als het al werkte), een matras zo hard dat ik elke ochtend stijf wakker werd, 3x per dag heel basic eten waarvan ontbijt en lunch in stilte, zitten op de grond in plaats van op een stoel, het werken met presentielijsten voor elk programmaonderdeel en het dragen van een uniform.

Overgeven aan dat wat is

De eerste drie dagen waren dan ook puur afzien. Niet vanwege het gebrek aan luxe. Want daar hecht ik niet veel waarde aan. Maar vanwege de pijn in mijn lijf door het vele zitten en het gebrek aan vrijheid: het feit dat ik niks in te brengen had in hoe de dag eruit zou zien en wat ik zou eten. Ik voelde me geleefd. Niet gek dus dat ik de eerste dagen heel veel weerstand voelde om daar te zijn. Mijn will power werd echt op de proef gesteld. Maar ik was niet van plan om op te geven. Ik wilde die maand volhouden en had zelf voor deze traditionele yoga opleiding gekozen. Dus zat er niks anders op dan me over te geven. Over te geven aan de situatie, het strakke schema, het eten, de mensen, de manier van leven. Pas toen ik dat toestond kwam er rust. Ik begon het schema zelfs fijn te vinden, het eten lekker, zag het doen van de was als een momentje voor mezelf, had mooie gesprekken en heb er vriendschappen en toekomstige samenwerkingen aan over gehouden. Wat een verandering in je mindset al niet kan doen!

Uit je comfortzone stappen

Dat was dan ook één van de redenen om deze opleiding te doen. Niet alleen vanwege de yoga, maar ook om mezelf uit te dagen: fysiek én mentaal. Om uit mijn comfortzone te stappen en te ervaren wat dat met me zou doen. En dat was het waard. Het is bijzonder om te ervaren hoe veel je leert en groeit op het moment dat je een maand lang teruggeworpen wordt op jezelf en uit je comfortzone stapt. Een mooi voorbeeld daarvan is het leren lesgeven. De eerste keer mocht het nog met boek. De tweede keer zonder. Ja dat lees je goed. De 2e dag gaf ik een volledige les van 75 minuten zonder boek. En het was een prachtige ervaring. Want wat gebeurt er als je dat te horen krijgt? Schiet je in de stress, of vertrouw je op jezelf en doe je het gewoon door je intuïtie te volgen en je verstand te gebruiken? Ik besloot te kiezen voor het laatste, ook al vond ik het spannend. En nee, de les was niet perfect. Maar daar ging het niet om. Het ging om het uitdagen van mezelf, het vertrouwen op mezelf en het gewoon doen. Zonder excuses. En dát zorgt voor groei.

Verdieping vinden in mezelf

Wat de opleiding me uiteindelijk heeft gebracht, los van het certificaat? Meer dan ik had verwacht. Ik ben mezelf meerdere keren tegen gekomen: in mijn weerstand, als een houding niet lukte, in de pijn en moeheid van mijn lijf door het vele oefenen en in het gemis van mijn vriend. Maar dat was oké. Dat mocht er zijn. Inclusief de bijbehorende gevoelens van boosheid, frustratie en verdriet. Juist dat zorgde voor een verdieping in mezelf. Terugkijkend op de opleiding voel ik me nu nog sterker, ervaar ik nog meer innerlijke rust, kracht en voel ik veel stabiliteit. Iets wat ik ook terug krijg van vriendinnen die ik spreek. Mooiere feedback kan ik niet krijgen.

Alles is mogelijk, zolang je het zelf gelooft

Na dit avontuur voel ik me klaar om les te geven en ben ik dankbaar voor alles wat ik heb mogen leren. Niet alleen over de yoga, maar vooral over mezelf. Een van de belangrijkste inzichten die ik uit deze periode meeneem is dat alles mogelijk is, zolang je er zelf maar in gelooft. Ik raad je daarom aan om ook eens iets te doen wat buiten je comfortzone ligt. En nee, daarvoor hoef je niet helemaal naar India en het hoeft ook niet altijd groots en meeslepend te zijn. Waar het om gaat is dat je iets doet wat je nog nooit hebt gedaan, dat je doorzet en er volledig voor gaat. Juist op de momenten dat je het niet meer ziet zitten en het moeilijk of zwaar is. Want als je dan doorzet en dat aan kan, dan kun je alles aan.

Wanneer heb jij jezelf voor het laatst uitgedaagd, uit je comfortzone gehaald? Wat heeft het je gebracht? Of, als je het eng vind om iets te doen wat buiten je comfortzone ligt: wat houdt je tegen? Waar ben je bang voor? Want of het je nu brengt wat je had verwacht of niet: je leert er altijd van. En daar zit de daadwerkelijke groei!

#ashram #hathayoga #yoga #yogadocente #yogateacher #yogaopleiding #india #comfortzone #persoonlijkeontwikkeling #groei

12 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven