Kiezen voor vrijheid of zekerheid


Kiezen voor vrijheid en daarmee onzekerheid, of kiezen voor zekerheid en stabiliteit? Dat was de vraag die ik mezelf ik in de zomer van 2019 stelde ten aanzien van mijn vaste baan. Ik kon die vraag niet langer ontwijken omdat het gevoel dat ik niet meer op mijn plek zat steeds sterker werd. Maar durfde ik zomaar te stoppen? Mijn vaste inkomen op te geven? Ik verdiende een goed salaris voor 24 uur werken, had veel vrijheid in mijn werk en daardoor ook ruimte voor mijn eigen praktijk gericht op de holistische gezondheidsleer ayurveda. En toch knaagde het.

Mezelf klein houden

Het voelde alsof ik niet alles uit mezelf haalde. Dat ik mijn kwaliteiten onvoldoende kwijt kon in het werk wat ik deed. Ik stond voor mijn gevoel stil terwijl de tijd doortikte. Hierdoor kostte mijn werk me veel energie met als gevolg dat ik niet de energie of inspiratie had om mijn praktijk verder te verbreden en vorm te geven. Terwijl ik ook daar sterk voelde dat ik meer te bieden had dan wat ik nu liet zien. En toch vond ik dat lange tijd prima. Ik verschool me achter mijn vaste baan omdat dat me zekerheid gaf en makkelijk was. Daardoor hoefde ik me niet volledig op mijn praktijk te storten en mezelf in het licht te zetten. Iets wat wel nodig is als je als zelfstandig ondernemer wilt werken. Je moet jezelf laten zien, en dat maakt kwetsbaar. Daarom hield ik mezelf lange tijd klein. Uit angst voor wat anderen van me zouden denken of vinden. Uit angst om afgewezen te worden.

Tijd voor verandering

Tot de zomer van 2019. Na het afronden van de opleiding tot intuïtief coach voelde ik zo sterk dat het tijd was voor verandering. Ik wilde mezelf niet langer klein houden, niet langer leven vanuit angst. Ik wilde leven vanuit vertrouwen, vanuit liefde. Mezelf helemaal laten zien, omdat ik weet dat ik wat te bieden heb. Ook al betekent dat keuzes maken die rationeel misschien niet logisch zijn. Dus waagde ik de sprong in het diepe en zegde mijn baan op. Zonder duidelijk plan voor ogen en met een hypotheek die maandelijks betaald moet worden. Maar ik voelde zo duidelijk dat dit de keuze was die ik moest maken. Kiezen voor mezelf, kiezen voor vrijheid. Letterlijk en figuurlijk. Want daar zit de groei. Buiten je comfortzone. En nee, dat is niet altijd even makkelijk. Ik heb evengoed nog regelmatig angsten. Maar het verschil is dat ik me er niet langer door laat leiden. Ik stop ze niet weg en negeer ze ook niet. Ik luister naar mijn angsten, ga na of ze realistisch zijn, doorvoel ze en laat ze vervolgens los met het vertrouwen dat het goed komt.

Een reis in mijn binnen- en buitenwereld

Ik kan je vertellen dat het opzeggen van mijn baan het beste besluit van 2019 is geweest. De rust en vrijheid die ik voelde toen het definitief was bevestigde voor mij dat ik de juiste keuze had gemaakt. Want door die deur te sluiten opende zich een andere deur. Zo is er ruimte ontstaan om 3 maanden naar het buitenland te gaan. Want ook dat was iets wat ik sterk voelde. De behoefte om mijn leven in Nederland voor een aantal maanden achter me te laten en een reis te maken. Niet alleen een reis in de buitenwereld, maar juist een reis in mijn binnenwereld. Om vanuit daar te mogen voelen en ervaren welke richting ik straks op mag gaan, waarbij ik mezelf helemaal mag laten zien en mijn licht mag laten schijnen.

Het pad van mijn hart

Spannend? Zeker! Ben ik altijd vol vertrouwen? Nee, ook ik heb af en toe nog mijn onzekere momenten. Maar het voelt goed om het pad van mijn hart te bewandelen en erop te vertrouwen dat het leven me geeft wat nodig is. Want uit ervaring weet ik dat hoe meer ik me open voor het leven zelf en mezelf laat zien, hoe meer magische momenten ik ervaar. Ik laat me daarbij leiden door mijn gevoel (zonder daarbij mijn ratio te verliezen) en sta open voor alles wat op mijn pad komt. En dat, dat is voor mij ware vrijheid.

Waar mijn pad me heen leid? Geen idee. Ik laat me verrassen en geniet van de reis die ik afleg. Want dat is uiteindelijk waar het om gaat. De reis zelf, niet de eindbestemming.

In hoeverre durf jij te vertrouwen op je hart, je gevoel? Sta je jezelf toe te groeien en te bloeien buiten je comfortzone, los van de mening van anderen? Of vind je het lastig om echt je eigen weg te bewandelen en je licht te laten schijnen? Onderzoek dan eens wat je tegenhoudt. Zijn het angsten? Ga dan bij jezelf na waar die angsten op zijn gebaseerd en in hoeverre die angsten echt waar zijn. Ik ben benieuwd wat je ontdekt over jezelf!

#persoonlijkeontwikkeling #vrijheid #zekerheid

13 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven