Detoxen met alleen water? Het kan!


Voorjaar! De ideale gelegenheid om je lichaam te ontdoen van afvalstoffen die zich in de winter hebben opgebouwd. Denk je bij detoxen meteen aan een week lang groene smooties drinken? Geen zorgen, dat hoeft namelijk niet! Je kunt met tips uit de Ayurveda je lichaam op een eenvoudige maar doeltreffende manier detoxen. Daarvoor hoef je de deur niet uit en hoef je ook niet onnodig veel geld uit te geven aan superfoods.

#1. Warm water drinken

Met stip op nummer 1 staat het drinken van warm water. Je denkt nu misschien zo simpel kan het toch niet zijn? Maar het is echt waar! Water heeft namelijk een 'schrappende' kwaliteit. Als je dus de hele dag door warm (gekookt, en vervolgens afgekoeld) water drinkt worden afvalstoffen weg geschraapt en afgevoerd. Drink daarom 1 of meerdere dagen alleen maar warm water naast dat wat je eet, en je bent ongemerkt je lichaam aan het detoxen! Makkelijker kan het niet ;)

#2. Komijn, koriander en venkel thee

Ben je het water zat? Maak dan je eigen detox thee. Deze thee is ideaal om je lichaam te reinigen en tegelijkertijd je spijsvertering te stimuleren. je maakt hem eenvoudig zelf door gelijke delen komijn-, koriander- en venkelzaadjes te mixen. Super simpel en goed voor alles basisconstituties. Lees in deze blog meer over het effect van deze thee en het recept.

#3. Mungbonen soep

Deze soep is eenvoudig te maken en helpt je lichaam te reinigen als je de soep apart eet (dus zonder een broodje of iets anders erbij). Je kunt de soep 1x per week eten als vervanging van een lunch of maaltijd. Is een uitgebreidere detox nodig? Eet de soep dan 3x per dag als vervanging van je ontbijt, lunch en avondeten. Afhankelijk van je constitutie, je leefomstandigheden en de afvalstoffen in je lijf kun je de soep ook meerdere dagen achter elkaar eten. Wil je weten wat voor jou passend is? Neem dan contact met me op.

Ingrediënten (2 porties)*

- 125 gr groene mungbonen (bij de natuurwinkel/Ekoplaza te verkrijgen)

- 1/2 el ghee

- mespuntje zwarte peper

- 1 tl komijnzaad

- 1 cm verse gember (geschild en geraspt)

- 1 mespuntje hing of asafoetida genoemd

- 1/2 tl kurkuma/geelwortelpoeder

- 1 tl komijnpoeder

- zout naar smaak

Hoe maak je de soep?

Week de mungbonen tenminste 4 uur, maar het liefst de hele nacht. Giet het water af en doe de bonen in een pan met vers water. Breng het water aan de kook, zet het vuur laag en laat de bonen circa 30 minuten doorkoken. Voeg eventueel meer water toe zodat het een soepachtige substantie wordt.

Verhit nu de ghee in een pannetje en maal daar wat zwarte peper in, voeg de komijnzaadjes toe en wacht tot ze beginnen te 'dansen' in de pan. Let goed op dat de zaadjes niet aanbranden dus blijf erbij! Voeg de gember toe en roer af en toe. Doe vervolgens de hing erbij, bak nog een paar minuten en voeg dan het mengsel bij de mungbonen. Voeg daar vervolgens de kurkuma, komijnpoeder en zout aan toe en laat het geheel nog 5 minuten doorkoken.

Als je het lekker vindt kun je de soep met een staafmixer nog wat fijner maken. Doe dit voordat je de gebakken kruiden toevoegt.

*Recept komt uit 'het kleine Ayurveda kookboek' van Liese van Dam. Verkrijgbaar in mijn praktijk.

#detox #voorjaar #water #thee #mungbonen

38 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven