Boost je spijsvertering met ingrediënten uit je keuken!


Nog even en de feestdagen staan voor de deur! Dit betekent een hoop gezelligheid maar vaak ook veel eten. Merk je dat je lichaam het eten niet altijd even goed verteerd? Dan kan je spijsvertering waarschijnlijk wel een 'boost' gebruiken! Dit kun je eenvoudig zelf doen door gebruik te maken van een eeuwenoude Ayurvedische 'spijsverteringsbooster'.

Agni & je spijsvertering

Binnen de Ayurveda staat de spijsvertering centraal. De spijsvertering wordt ook wel 'agni' genoemd wat je kunt vertalen als 'vuur'. Je kunt je spijsvertering namelijk zien als een vuurtje wat je brandend moet houden. Belangrijk daarbij is dat je vuurtje niet te hoog brand (dan verteer je je eten namelijk te snel) of te laag (dan verteer je je eten onvoldoende). Balans is hierbij het sleutelwoord. Ik hoor je denken, hoe weet ik of mijn spijsvertering goed functioneert? Dat is simpel. Als je spijsvertering goed functioneert voel je je na het eten van een maaltijd licht, actief en happy. Functioneert je spijsvertering niet goed dan voel je je na het eten vaak zwaar, moe, opgeblazen en kun je last hebben van krampen of winderigheid. Is dit laatste het geval? Boost dan je spijsvertering op een simpele en goedkope manier:

Agni-booster 1

Neem een klein en dun stukje verse gember, besprenkel met een paar druppels citroen/limoensap, honing en een heel klein beetje zout. Eet dit op voor je avondmaaltijd.

Geen fan van het eten van gember? Geen nood! Dan kun je ook de volgende booster gebruiken.

Agni-booster 2

Week een paar rozijnen in gember- en citroensap. Eet 1 a 2 rozijnen voor je avondmaaltijd.

Beide boosters helpen je spijsvertering te stimuleren omdat er een signaal wordt afgegeven aan je spijsvertering dat er eten aankomt. Hierdoor worden er alvast verteringssappen aangemaakt wat ervoor zorgt dat je spijsvertering wordt geactiveerd. Het resultaat? Eten dat beter wordt verteerd waardoor jij je na een maaltijd weer licht & happy voelt in plaats van zwaar, moe en opgeblazen!

Wat kun je nog meer doen om je spijsvertering 'happy' te houden?

Naast het activeren van je spijsvertering zijn er ook een aantal simpele manieren om ervoor te zorgen dat je spijsvertering goed blijft werken:

> eet alleen als je echt honger hebt

> drink kleine slokjes warm water bij je maaltijden

> zorg dat je zit als je iets eet en kauw je eten goed (je spijsvertering begint al in je mond)

> focus echt op je eten, dus leg die telefoon even weg en zet de tv uit. Geniet en eet bewust! Daardoor heb je ook veel eerder in de gaten wanneer je 'vol' zit.

#agni #spijsvertering #booster #gember #eten #voeding #vertering #sappen #balans

167 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven