• Brenda Balvers

Voorjaarsblues? Pak ze aan met deze tips!


Het voorjaar komt eraan, heerlijk! Of toch niet? Het kan best zijn dat je je helemaal niet zo energiek en fit voelt als je graag wilt. Dit komt omdat de Kapha eigenschappen die zich in de winter in je lichaam hebben opgehoopt ‘smelten’ doordat het warmer wordt. Kijk maar naar buiten, het ijs smelt ook langzaam nu de temperaturen weer oplopen. Dit kan zorgen voor typische Kapha klachten: verkoudheid, een zwaar en sloom gevoel en weinig energie.

Voeding & leefstijl

Gelukkig kun je wat aan deze klachten doen door eenvoudige aanpassingen in je voeding in je leefstijl. Bij deze een aantal tips:

  • Vermijd in het voorjaar zware, vette en zoete voedingsmiddelen zoals zuivel, tarwe en vlees. Dit zijn prima voedingsmiddelen voor de herfst en winter maar in het voorjaar heeft je lichaam behoefte aan lichte voedingsmiddelen.

  • Drink geen koude dranken maar neem in plaats daarvan warm water of kruidenthee.

  • Neem voor het avondeten een klein stukje verse gember, besprenkel met een paar druppels citroensap, honing en een klein beetje zout. Dit stimuleert je spijsvertering.

  • Kook met kruiden die je spijsvertering ondersteunen zoals: gember, peper, mosterdzaad en komijn.

  • Sta vroeg op en slaap niet overdag.

  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Ga in de ochtend een rondje wandelen of pak je yogamat en doe een aantal zonnegroeten om je lichaam te activeren.

  • Het voorjaar is de ideale periode om te reinigen. Eet daarom 1 dag per week mungbonen soep als ontbijt, lunch en diner. Mungbonen zijn licht verteerbaar, eiwitrijk én reinigend!

Reinigende mungbonensoep (voor 4 porties/personen)*

  • 250 groene mungbonen (te verkrijgen bij de natuurwinkel en sinds kort ook bij de AH!)

  • ½ eetlepel ghee

  • mespuntje zwarte peper

  • ½ tl venkelzaad (optioneel)

  • 2 cm verse gember (geschild en fijn geraspt)

  • 2 mespuntjes asafoetida (ook wel hing genoemd)

  • 1 tl kurkuma (geelwortelpoeder)

  • 2 tl komijnpoeder

  • zout naar smaak

Zo maak je het

Week de mungbonen tenminste 4 uur maar het liefst de hele nacht. Giet het weekwater af en doe de mungbonen in een pan met vers water. Brengt het water aan de kook, zet het vuur lager en laat de bonen 30-40 minuten doorkoken. Voeg indien nodig meer water toe zodat het een soepachtige substantie wordt. Verhit nu de ghee in een pannetje en voeg wat zwarte peper, de komijn- en de venkelzaadjes toe en wacht tot de kruiden beginnen te ‘dansen’ in de pan. Let op dat ze niet aanbranden want dit gaat snel. Voeg de gember toe en roer af en toe. Voeg vervolgens de asfoetida toe, bak nog een paar minuten en voeg dan de ghee met de kruiden bij de mungbonen. Voeg de kurkuma, komijnpoeder en zout toe en laat het geheel nog 5 minuten goed doorkoken.

Als je het lekker vindt kun je de soep (voordat je de gebakken kruiden toevoegt) met een staafmixer fijner maken. Optioneel kun je nog wat groente zoals venkel, broccoli of groene bladgroente meekoken.

Geniet van de soep, en het voorjaar!

*Recept uit ‘Het kleine Ayurveda kookboek’ van Liese van Dam. Vanaf nu verkrijgbaar in mijn praktijk voor €10,-.

#voorjaar #reinigen #soep #mungbonen #recept #voeding #leefstijl

75 keer bekeken

​Copyright © 2020 Soulshine - praktijk voor yoga & ayurveda | info@praktijksoulshine.nl | Heerhugowaard