Ayurveda 

Wetenschap van het leven

Ayurveda is een erkend gezondheidssysteem en betekent letterlijk 'wetenschap van het leven’. De eeuwnoude kennis van Ayurveda geeft inzicht in hoe je je lichaam en geest op een eenvoudige en praktische manier gezond en in balans houdt. Het doel van Ayurveda is daarom heel simpel: zorgen voor een gezond, energiek en gelukkig leven.

 

De vijf elementen

Het uitgangspunt van Ayurveda is dat alles in het universum is opgebouwd uit vijf elementen. Jijzelf dus ook.

Deze elementen vormen samen drie basisenergieën:

  • Vata: lucht en ruimte

  • Pitta: vuur en water

  • Kapha: water en aarde

Deze energieën zijn aanwezig in iedereen en zijn verantwoordelijk voor het functioneren van je lichaam. Vata zorgt voor alle bewegingsprocessen zoals je motoriek, zenuwstelsel en ademhaling. Pitta voor het verteren en opnemen van je voeding en het reguleren van je hormonen en lichaamstemperatuur. Kapha is verantwoordelijk voor de structuur van je lichaam. De verhouding van de energieën verschilt per persoon en staat vast bij je geboorte. Dit is je lichaamstype. Deze verhouding bepaalt de lichamelijke, geestelijke en emotionele verschillen tussen mensen.

Hoe herken je onbalans?

Zijn je energieën in balans? Dan voel je je energiek en gezond. Zijn ze uit balans? Dan ontstaan er gezondheidsklachten en soms ook ziektes. Een teveel aan Vata leidt bijvoorbeeld tot gevoelens van angst, nervositeit, constipatie en een droge huid. Pitta onbalans herken je aan huiduitslag, maagzweren, ontstekingen en het hebben van een ‘kort lontje’. Een teveel aan Kapha uit zich in de vorm van gewichtstoename, slijmvorming en traagheid in de geest.

Ken jezelf!

Ayurveda richt zich daarom op het in balans brengen en houden van je lichaam en geest. Voeding en leefstijl spelen hierin een belangrijke rol. Alles wat je eet, drinkt en doet heeft namelijk effect op je lichaam en geest. Dit effect verschilt per persoon en is afhankelijk van je lichaamstype en de werking van je spijsvertering. Wat gezond is voor jou hoeft dus niet gezond te zijn voor een ander. Als je weet wat jouw lichaamstype is weet je ook welke voeding en leefstijl  bij jouw passen, waardoor je je lichaam en geest op een eenvoudige manier in balans brengt én gezond houdt.

 

 

​​​ "When diet is wrong, medicine is of no use.

When diet is correct, medicine is of no need"

 -   Ayurvedic Proverb   –